En hoe zou dit toch allemaal komen? Van onze politici moeten we allemaal niet meer veel verwachten, want het gekende mobiliteitsprobleem van onze Antwerpse Ring bestaat al heel lang. Men is hier al meer dan 10 jaar over aan het denken, uitwerken, plannen maken en geld tegen aan het smijten zonder dat er echt iets verandert.
Vlot verkeer op onze Antwerpse Ring is perfect haalbaar op uitermate korte termijn door kleine en gemakkelijke ingrepen.
Pas je wegmarkeringen aan bij op- en afritten. Zorg ervoor dat het verkeer van dat via opritten de Ring op komt, normaal kan invoegen en laat vervolgens pas toe dat voertuigen kunnen uitvoegen uit de Ring om zo een afrit te nemen (of omgedraaid naargelang de situatie). Natuurlijk wordt er dan weer de vraag gesteld: Is er hier wel plaats genoeg voor? Heeft een bestuurder genoeg tijd op rustig en gecontroleerd te reageren en zijn maneuver uit te voeren?
Natuurlijk! Er is zeker en vast ruimte genoeg om deze aanpassingen door te voeren.
Met zulke ingrepen kunnen de knelpunten weggewerkt worden. Knelpunten vraagt u zich nu af?
Deze knelpunten bevinden zich bijvoorbeeld ter hoogte van oprit Deurne en uitrit naar E34-E313.
(Afbeelding hierboven biedt een van de voor de hand liggende oplossing om de knelpunten van het te kort op elkaar aanleggen van op- en afritten op onze Antwerpse Ring aan te pakken)
Vervolgens is er een knelpunt ter hoogte van op- en afritten E34-E313, Borgerhout en 'E19-A12-Mortsel/Berchem'.
-> Dit is dus enkel richting Antwerpen zuid - Linkeroever.
(Afbeelding hierboven schets volgende situatie: Door de wegmarkeringen aan te passen en het verkeer dat zich reeds op Antwerpse Ring bevindt, erop houden tot het verkeer van de opritten E34-E313 en vervolgens ook van oprit Borgerhout zich hebben kunnen invoegen in het verkeer. Hierna kan het verkeer van Antwerpse Ring zich uitvoegen naar de afritten van E19 - A12 en Lier, Mortsel...)
Richting Breda en Bergen-op-Zoom zijn er een aantal knelpunten en dit ter hoogte van de oprit A12, E19 met daar reeds uitvoegstrook E34-E313. Vervolgens hebben we dan nog een afrit Borgerhout met ook wederom een oprit, waardoor het verkeer dat rustig op de uitvoegstrook naar E34 rijdt gehinderd wordt.
Een volgende oplossing die het verkeer over Antwerpse Ring bevordert is: het vrachtverkeer langs Thijsmans- en Liefkenshoektunnel te sturen.
Dit vrachtverkeer wordt dan via afrit naar A12 (richting Bergen-Op-Zoom, komende van Breda) van de Ring gehaald waardoor er bijkomende ademruimte gemaakt wordt.
Dit heeft natuurlijk niet enkel voor automobilisten een positieve invloed, maar ook op onze economische kracht. Het vrachtverkeer staat niet uren vast in file en de tolkost is beduidend lager dan het verlies dat wordt geleden, doordat bepaalde ladingen te laat op bestemming zijn of een boot missen.
(Afbeelding hierboven schets de situatie waarbij het vrachtverkeer omgeleid wordt weg van Antwerpse Ring. Hierdoor worden de knelpunten in spitsuren minder zwaar belast, waardoor er minder files zijn, waardoor er minder economische schade geleden wordt. Dit plan is op uitermate korte tijd haalbaar!)
Natuurlijk wordt de vraag nu gesteld: Wat met het vrachtverkeer dat richting Brussel moet rijden? Moeten we dit ook langs de tunnels sturen.
Praktisch gezien spreken we in dit geval over een omweg dat gereden moet worden, wat dit verkeer in de richting Breda langs Kennedytunnel stuurt. Dit is dan enkel een verlegging van het probleem.
Hierbij stellen wij voor om het verkeer dat effectief naar Brussel, Wilrijk, Aartselaar, Boom... moet, toch door te laten over de Antwerpse Ring.
Het vrachtverkeer voor naar Dendermonde en omstreken, kan via de tunnels (Thijsmans- en Liefkenshoektunnel) naar E17 rijden en zo vervolgens de gewenste afrit nemen om de bestemming te bereiken.
Door bovenstaande aanpassingen door te voeren, kan er al heel wat leed en kost uitgespaard worden, alsook een tijdelijke ademruimte geven om het probleem van capaciteit op onze Antwerpse Ring correct, doeltreffend en vooral toekomstgericht uit te werken en op te lossen.
Oplossing via dynamische verkeersborden?
Wensen we onmiddellijk een oplossing of interesseert het ons niet meer en wachten we wel af?
De installatie van de dynamische verkeersborden op onze snelwegen en vooral op de Antwerpse Ring, worden eigenlijk niet optimaal benut.
Verder informatie wordt er niet gegeven. Ook niet aan +3,5 ton om alternatieve routes op te zoeken. Een voorbeeld hiervan kan zijn:
Het verkeer komend van bv: E19 (vanuit richting Breda) krijgt de melding om langs A12 richting Bergen-op-Zoom te rijden en zo langs Thijsmans- en liefkenshoektunnel. Hierdoor wordt het verkeer richting Gent op onze Antwerpse Ring ontlast.
Verkeer komende van E34-E313 wordt vervolgens over Antwerpse Ring richting Breda gestuurd. Aan Antwerpen-Noord nemen deze de afslag (2-baanvak rijweg) richting A12 Bergen-Op-Zoom.
Hierdoor wordt het strempunt ter hoogte van de oprit E34 en oprit Borgerhout ontlast, waardoor het verkeer richting Gent minder of bijna geen file meer heeft.
Voor elke vrachtwagen uit de file, is er plaats voor 2-3 personenwagens.
Denk dan ook maar eens aan Economische schade, uitstoot van fijnstof bij stilstand, optrekken en gezondheid van elke persoon. Niet enkel diegene die in de file zit, maar ook de omwonende, burgers die met de fiets naar het werk rijden...
Een uitermate belangrijke vraag:
Waarom denken onze politici niet na? Een oplossing is meestal vlakbij!
Beetje achtergrond informatie over hoe het project Lange Wapper werd aangepakt.
Vriendjespolitiek, partijen die nu roepen over oplossingen, zijn zelf de oorzaak van de huidige mobiliteitsproblemen, ....
Geniet van deze documentaire.