Het ziet ernaar uit dat het rekeningrijden in ons land een klein maatschappelijk draagvlak heeft. Een online petitie tegen de kilometerheffing leverde op enkele dagen tijd bijna 150.000 handtekeningen op en van eensgezindheid is bij de politieke partijen niets meer te merken.
Kan het fileprobleem aangepakt worden met rekeningrijden? De Vlaamse overheid is een groot proefproject gestart, waaraan 1200 automobilisten gedurende acht weken deelnemen. Rekeningrijden is een autobelasting per kilometer, afhankelijk van de wegen die je gebruikt, en het tijdstip waarop je rijdt. Karl Lattrez is het systeem gaan testen.
Eerder deze week raakte bekend dat de drie gewesten op 17 februari starten met een proefproject rond rekeningrijden. Het project zal twee maanden lang het rijgedrag van 2.000 automobilisten volgen die tijdens de spits 9 eurocent per kilometer moeten betalen in Brussel, 5 cent op de autosnelweg en 6,5 cent op de kleinere wegen.
Hoewel er nog weinig politieke eensgezindheid is rond rekeningrijden, hebben de verschillende overheden dus wel al de tarieven vastgelegd.
Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits (CD&V) haastte zich om te zeggen dat er over het rekeningrijden niets beslist is. 'Het gaat hier over een proefproject waarbij niemand echt iets zal moeten betalen. Een beslissing over het rekeningrijden komt in ieder geval pas toe aan de volgende regering.'
Intussen zijn er dus vooral vragen te stellen bij de waarde van het proefproject. Wat denken de gewesten hiermee te bewijzen? De deelnemers betalen niet echt maar 'theoretisch' en ze weten dat het maar twee maanden duurt. De eventuele veranderingen in het rijgedrag zijn niet echt te vergelijken met wat automobilisten doen die echt moeten betalen tijdens een onbeperkte periode.
Zoals blijkt uit de petitie op Facebook die op enkele dagen tijd door bijna 150.000 mensen ondertekend is, lijkt het maatschappelijk draagvlak voor rekeningrijden bijzonder klein. Ook politiek lijkt er nog weinig animo voor te bestaan, ook al stapten de regeringspartijen in 2011 allemaal mee in een akkoord en hebben ze al tot op de eurocent uitgerekend wat het rekeningrijden per kilometer moet kosten.
SP.A is niet langer voorstander omdat blijkt dat meer dan de helft van de mensen straks meer moet betalen dan nu het geval is. 'Je zit de mensen gewoon in hun zak, zonder dat ze er voordeel uit halen,' zei Vlaams fractieleider Bart Van Malderen in De Zevende Dag.
CDH vindt rekeningrijden 'een slechte oplossing' en laat weten dat het proefproject een privé initiatief is van de Ecolo-ministers van Verkeer in Wallonië en Brussel.
Ecolo zelf liet na het partijbureau weten dat wat haar betreft 'vandaag de voorwaarden voor het rekeningrijden niet vervuld zijn.
Hoeveel zou kilometerrijden u kosten?
Geen vaste verkeersbelasting meer, maar betalen voor de kilometers die u rijdt. Dat is de essentie van 'slim rekeningrijden'. Vlaanderen, Brussel en Wallonië starten over twee weken met een proefproject in en rond Brussel. Niets staat vast, ook de tarieven niet. Maar wat als het er in heel België zou komen, met de voorgestelde tarieven?
Autosnelwegen
5 eurocent per kilometer tijdens de spits (2,5 daarbuiten)
Stadswegen (elke autoweg binnen stadskern)
9 eurocent per kilometer tijdens de spits (4,5 daarbuiten)
Gewestwegen (alle overige wegen)
6,5 eurocent tijdens de spits (3,25 daarbuiten)
Bron: Knack & Standaard