De partij Groen gebruikt de gemeente Mortsel als voorbeeld. De gewestweg is er versmalt naar 1 baanvak, tram en bus rijden op een eigen bedding, normale voetpaden en een goed fietspad. Dit moeten we ze toch meegeven: Proficiat in het fietspad.
Maar waar zit het probleem nu? File, file en nog eens file.
De verkeerslichten springen enorm snel (ongeveer 3 auto's kunnen door het groen rijden) over op rood. Je kan niet met je voertuig door het centrum van Mortsel.
Het is inderdaad een heel stuk veiliger dan de voorgaande situatie, maar alle randgemeenten hebben nu extra sluipverkeer. Alternatieven worden niet geboden.
Moeten we nog verder gaan met het systeem: Ontraden van het gebruik van de auto?
Of moeten we eindelijk eens de problemen aanpakken?
Onze problemen zijn:
- Verouderde infrastructuur
- Gebrek aan dynamische verkeerslichten
- Foutieve wegmarkeringen
Verouderde infrastructuur:
Vele wegen dateren uit de jaren 1960.
Toen was er veel minder verkeer. Op dat moment is er al vastgesteld dat er aanpassingen nodig zijn. Zoals de R2 (grote ring rond Antwerpen) die nooit aangelegd is.
De binnen Singel dateert van diezelfde periode. Echter merken we hier dat elk kruispunt aangepast moet worden, gemoderniseerd dient te worden.
De interval van de verkeerslichten dienen aangepast te worden.
Op- en afritten van de de Antwerpse Ring (alsook toegangswegen E19, A12, E34 en E313) dienen aangepast te worden.
vb.: Na het verlaten van Kennedytunnel richting Nederland, dient men reeds een onderscheid te maken tussen de 2 baanvakken voorzien om af te draaien naar E34-E313. Tussen ring en deze afrit zouden de opritten A12, E19 en Borgerhout moeten opkomen.
Zo krijg je 1 baanvak om op de Antwerpse Ring in te voegen en 1 om in te voegen naar de afrit E34-E313.
Resultaat: Vlot invoegen op Antwerpse Ring, en vlot verkeer van en naar de andere snelwegen. Minder stress en minder agressie bij de automobilisten. Hoffelijkheid in het verkeer stijgt, waardoor ritsen mogelijk wordt. Alle flessennekken worden weggewerkt, waardoor het verkeer een betere doorstroming krijgt.
Gebrek aan dynamische verkeerslichten:
Doordat het verkeer zich dynamisch verplaatst en elke dag een andere hoeveelheid verkeer aan verkeerslichten passeert, moeten we afstappen van ons statisch systeem.
Een verkeerslicht blijft nu een paar minuten op groen staan, terwijl er nog een enorm lange file wachtende staat. De andere kant aan hetzelfde verkeerslicht heeft maar een beperkt aantal voertuigen wachtend.
Doordat we dynamische verkeerslichten gaan gebruiken, zal de weg waarop het drukker is, langer groen krijgen waardoor de file sneller verholpen kan worden.
Op een ander moment van de dag, zal er meer verkeer staan aan de andere kant van ons hypothetisch kruispunt.
Door het gebruik van dynamische verkeerslichten, zal op dat moment deze kant langer groen krijgen, waardoor de 'probleem weg' direct wordt aangepakt.
Resultaat: Vlot verkeer op secundaire wegen, minder stress (en minder zieke werknemers, dus minder kosten voor de sociale zekerheid) en minder agressie. Hoffelijkheid, rust en kalmte in het verkeer stijgt, waardoor er minder ongelukken gebeuren en een stijging van het naleven van de verkeersregels stijgt!
Foutieve wegmarkering:
Door het aanbrengen van wegmarkering kennen we onze plaats in het verkeer.
Echter is de belangrijkheid van de wegmarkering verdrongen tot niets. Indien een wegmarkering foutief wordt aangebracht, heeft dit ver strekkende gevolgen tot gevolg.
Bij het invoegen op een snelweg, dient het verkeer op de hoofdweg duidelijk gemaakt te worden om voorzichtig te zijn en plaats te maken voor invoegend verkeer.
vb: Oprit E34-E313 Antwerpse Ring.
Rijdend richting Gent - Brussel, voegt het verkeer van E34 onmiddellijk in. Na de volle lijn volgt onmiddellijk een stippellijn. Echter kan het verkeer dat zich reeds op de Antwerpse Ring bevindt, ook uitvoegen naar de baanvakken van de oprit E34.
Hierdoor heb je verkeer dat naar rechts wilt uitvoegen en dicht tegen de voorligger gaat hangen, maar ook verkeer dat van de oprit E34-E313 naar de Antwerpse Ring wilt invoegen. Hierdoor loopt het verkeer op Antwerpse Ring vast, waardoor je file hebt.
Aanpassing wegmarkeringen naar optimalisatie invoegend verkeer op Antwerpse Ring |
Correcte wijze:
Spuit de volle lijn langer door, maar zorg ervoor dat het invoegend verkeer komend van E34-E313 toestemming heeft om in te voegen (een volle lijn met aan de kant van het invoegend verkeer stippellijnen).
Hierdoor houden we het verkeer dat zich op de Antwerpse Ring bevindt, op de Antwerpse Ring. Hierna stopt de volle lijn, waardoor het verkeer van de Antwerpse Ring kan uitvoegen naar de opritten van E34-E313.
Buitenland:
Neem de wegmarkeringen van Nederland over. Zij hebben enorm veel geinvesteerd in het aanpassen van de infrastructuur, zonder aanleg van waanzinnige en onrealistische snelwegen.
Bij opritten zorg je ervoor dat het verkeer dat op het linkse of middenbaanvak rijdt, niet naar het rechtse baanvak mag invoegen.
Een volle lijn met aan de rechterkant een stippellijn.
Neem dit over en pas het toe op de Antwerpse Ring, alsook al onze andere snelwegen. Dit zorgt voor vlot verkeer.
Aanpassing van wegmarkeringen naar optimalisatie van invoegend verkeer |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten