vrijdag 27 juli 2012

Bonden en reizigers vrezen chronische vertragingen en capaciteitsproblemen

Citypendel vervangt Mechelse stadsbussen
Sinds deze week staan de nieuwe dienstregelingen voor de regio Mechelen op de website van De Lijn. Sommige bussen gaan vaker en later rijden, maar op andere lijnen zullen chronische vertragingen en capaciteitsproblemen ontstaan. Het stedelijk kerkhof wordt niet meer bediend en de ziekenhuizen in de regio Mechelen worden moeilijker bereikbaar.
Citypendel dreigt een flop te worden
De nieuwe citypendel, die volgens de stad de oplossing moet vormen voor de verplichte overstap naar een aantal haltes in het centrum, krijgt te weinig reistijd. Volgens De Lijn moet het traject worden afgelegd in 12 minuten, maar bij een test tijdens een relatief rustige ochtendspits duurde de rit in de praktijk tot 21 minuten. Dit is onwerkbaar. Chauffeurs zien hun pauze wegtikken voor de verkeerslichten terwijl reizigers overstapmogelijkheden worden voorgespiegeld die in de praktijk niet haalbaar zijn. Bovendien is de infrastructuur bij het station helemaal niet afgestemd op overstappen tussen bussen. De stad Mechelen, die De Lijn verplicht heeft een overstapmodel in te voeren door haar veto tegen grotere hybride bussen in het centrum, draagt hier een grote verantwoordelijkheid.
Capaciteitsproblemen en vertragingen
Muizen moet het binnenkort in de spits stellen met slechts twee stadsbusjes per uur, tegenover zes vandaag. Tijdens de schoolspits en op marktzaterdagen, wanneer de streekbussen uit Leuven maar om het uur rijden, wordt het drummen op de bus.
Bovendien trekt De Lijn voor de rit tussen Muizen en het station steeds dezelfde tijd uit: 12 minuten zowel op zondag als in volle spits, zonder enige pauze in Muizen. Door de files op de Leuvensesteenweg dreigt de bus in de spits voortdurend met vertraging te rijden.  De Lijn moet haar huiswerk overdoen en haalbare en betrouwbare dienstregelingen opstellen.
Ziekenhuizen en kerkhof moeilijker bereikbaar
Bezoekers van het stedelijk kerkhof moeten voortaan ongeveer 1km te voet vanaf de Liersesteenweg omdat De Lijn de bedieningsnormen zeer strikt toepast en ook de ziekenhuizen worden moeilijker bereikbaar: St.-Maarten (Leopoldstraat) verliest zijn busbediening vanuit de binnenstad; stadslijn 3 rijdt niet meer tussen Muizen en het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. De meest kwetsbare gebruikers zijn het grootste slachtoffer van deze besparingsronde.

Ook positieve punten
Terwijl de toekomst er voor het stadsnet somber uitziet, zien een aantal buurgemeenten van Mechelen hun aanbod gevoelig verbeteren. Vanaf 1 september rijdt er alle dagen van de week om het half uur een bus tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg, in de spits om het kwartier.  Eén bus op twee vertrek voortaan zelfs uit Geel. Een goede opvolging van de stiptheid en de haalbaarheid van de dienstregeling is ook hier zeker nodig.
Ook de lijnen 560-561 Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Lier rijden binnenkort vaker ter vervanging van de geschrapte lijn 565. Ook hier zal op het gemeenschappelijke traject de hele week om het half uur een bus rijden.
Ten slotte vermelden we bij de verbeteringen ook nog dat een aantal lijnen later op de avond zal rijden dan vandaag het geval is: de laatste citypendel aan Utopolis zal vertrekken om 22.45 uur en de wijk rond de Tervuursesteenweg wordt bediend tot half elf ’s avonds op weekdagen en kwart over elf op zaterdag. Naar de film, het theater, een avondvergadering of op restaurant gaan met de bus wordt dus ook in Mechelen mogelijk. Hopelijk krijgen in de toekomst alle Mechelse wijken en deelgemeenten een latere bediening.

Bron: Gemeenschappelijk persbericht van TreinTramBus, ACV, ACOD, ACLVB en OKRA

Koperdiefstallen op Belgische spoornet met helft toegenomen

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden op het Belgische spoorwegnet 488 koperdiefstallen gemeld. Dat betekent een stijging met 52 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft spoorwegmaatschappij NMBS gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de diefstallen tot storingen in het spoorverkeer leiden die in totaal voor 20.649 minuten vertragingen zorgden. Met 172 diefstallen is het zuidoosten van het spoornet - met de provincies Luik, Namen en Luxemburg en de regio Ottignies - het zwaarst getroffen. Dat betekende echter wel een daling met 1 procent tegenover vorig jaar. In het zuidwesten - de provincie Henegouwen en de regio Nijvel - werd daarentegen een stijging met 72 procent tot 146 diefstallen opgetekend. Er wordt echter opgemerkt dat in Brussel een toename met 238 procent werd genoteerd, terwijl Antwerpen, Limburg en Waals-Brabant een stijging met 171 procent kenden. In Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen was er een groei met 109 procent.

donderdag 26 juli 2012

TreinTramBus boos over gebrekkige service op luchthaven


TreinTramBus is niet te spreken over de gebrekkige service in het trein- en busstation op de luchthaven van Zaventem. Gebrekkige bewegwijzering, geen overzichtsborden, kapotte betaalautomaten…. Dat vloekt volgens de organisatie met de zware Diabolotoeslag die sinds juni van kracht is.
De gebruikersorganisatie van het openbaar vervoer is scherp in haar analyse van de problemen waarmee de reizigers van en naar de nationale luchthaven geconfronteerd worden.
Vooral wat het treinverkeer betreft zijn de problemen legio. “In het luchthavenstation is het moeilijk op te maken welke treinen in Brussel stoppen. Op de elektronische infoschermen is enkel de eindbestemming vermeld, bij voorbeeld De Panne. Er staat niet bij 'via Brussel', en dat maakt het voor de reiziger zeer moeilijk,” legt TreinTramBus-woordvoerder Jan Vanseveren uit aan brusselnieuws.be.
Betaalautomaten
“Voorts is er het probleem van de betaalautomaten”, vervolgt Vanseveren. De klassieke betaalautomaten van de NMBS aanvaarden enkel Belgische bankkaarten. Geen buitenlandse kredietkaarten dus en evenmin cash geld.”
Ook de Diabolotoeslag kent in de ogen van TreinTramBus geen genade. “De toeslag kost meer dan het ticket voor het traject Brussel-Zaventem zelf. Dat is onaanvaardbaar,” vindt Vanseveren. “Wie zich op een duurzame manier naar de luchthaven verplaatst, moet meer betalen dan wie met de auto naar de luchthaven rijdt: de omgekeerde wereld. TreinTramBus stelt voor om een kleine toeslag aan te rekenen aan elke vliegtuigpassagier op Zaventem om het Diaboloproject te financieren”.
Diabolo is een publiek-private samenwerking voor de betere treinontsluiting van de luchthaven. De Diabolotunnel zorgt voor een snellere verbinding met Antwerpen. Wie van Brussel naar de luchthaven spoort, rijdt niet door de tunnel, maar betaalt wel de toeslag.
Vanseveren vindt het ook ongehoord dat mensen die multimodaal reizen, met andere woorden de trein en de bus gebruiken, ook de Diabolotoeslag moeten betalen. “Door de concentratie van de bussen op de luchthaven, moeten heel wat busgebruikers daar overstappen. Ze nemen dus het vliegtuig niet, maar moeten toch de Diabolotoeslag betalen”.
'Niet in kassa NMBS'
NMBS-woordvoerder Bart Krols wijst erop dat de Diabolotoeslag niet terechtkomt in de kassa van de treinmaatschappij maar integraal wordt doorgestort naar de publiek-private maatschappij die de Diabolotunnel bouwde. De Diabolotoeslag werd drie jaar geleden ingevoerd, maar steeg in juni van 2,15 naar 4,3 euro. “De toeslag is bij wet vastgelegd. Het is een politieke beslissing, los van de NMBS.”
Wat de betaalautomaten betreft, geeft Krols toe dat die niet meer van de jongste zijn. Ze dateren van 1999. “In het najaar worden ze vervangen door automaten waar men wel met buitenlandse betaalkaarten mee kan betalen. In afwachting komt er één automaat waar men met een Visa-kaart tot 30 euro mee kan afhalen, om nadien een ticket mee te kopen.”
Voor de infoschermen moeten we dan weer bij Infrabel aankloppen, de infrastructuurbeheerder van de spoorwegen. Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken daarover: “We krijgen weinig klachten over de aanduidingen en informatieschermen, maar mochten we toch klachten krijgen zijn we bereid daarnaar te luisteren."
Ook Ombudsman van de NMBS Guido Herman zegt weinig klachten te ontvangen. “Maar het is niet omdat er weinig officiële klachten zijn, dat er geen probleem is. Buitenlandse reizigers gaat niet meteen in de pen kruipen om hun beklag te doen."
Busreiziger
Voor de busreiziger is de situatie op de luchthaven volgens TreinTramBus evenmin benijdenswaardig. “Wie een ticket in voorverkoop wil kopen, kan dat enkel in een krantenwinkeltje, dat zich niet op dezelfde verdieping bevindt dan het busstation. Men kan ook een ticket kopen in het treinstation, maar dat is dan weer op een andere verdieping. Ander probleem is de afwezigheid van een algemeen overzichtsbord met alle lijnen die de luchthaven aandoen. Nu moet je aan elke stopplaats de bordjes gaan bekijken, echt gekkenwerk. Ten slotte zijn er geen verhoogde perrons aan de stopplaatsen.”
De Lijn-woordvoerster Sarah Somers zegt in een reactie dat "De Lijn bewust is van de problemen en nadenkt over een oplossing". "Het is de bedoeling dat er een realtime elektronisch infobord komt, van het type dat in de grote busstations aanwezig is." Wanneer dat bord er komt is niet duidelijk.
"We bestuderen ook de mogelijkheid om betaalautomaten te plaatsen, maar aangezien er geen personeel van De Lijn permanent aanwezig is op de luchthaven is dat niet evident. Wat de perrons betreft: het gaat om privéterrein van de Brussels Airport Company. Zij zijn verantwoordelijk", aldus nog Somers.

Passagiers De Lijn zien info over onvoorziene storingen voortaan op halteborden


Vervoermaatschappij De Lijn stuurt voortaan informatie over ernstige en onvoorziene verstoringen van de dienstverlening naar 199 halteborden. In een witte balk onderaan het infoscherm verschijnt uitleg over de oorzaak en verwachte duur van de verstoring, informatie over de betrokken lijnen en mogelijke alternatieven. Dat maakt De Lijn vandaag bekend.

Bij een ernstige verstoring of oponthoud van meer dan vijftien minuten kunnen de dispatchings snel een bericht samenstellen uit een aantal vooraf bepaalde formuleringen om dat vervolgens te versturen naar de realtime informatieschermen. De berichten geven uitleg over bijvoorbeeld een ongeval, stroompanne, ontsporing of technisch probleem.

"Reizigers rekenen op snelle en nauwkeurige informatie", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Een betere reizigersinformatie is een van haar beleidsprioriteiten uit de beheersovereenkomst van de vervoermaatschappij. "De aankondiging van onvoorziene verstoringen is een belangrijke stap vooruit in een goede communicatie met de reizigers. Duidelijke informatie neemt veel ergernis weg bij reizigers die even op de bus of de tram moeten wachten."

Tevredenheid verhogen
Directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot, meldt dat de nieuwe technologie als doel heeft de tevredenheid van de reizigers over de maatschappij te verhogen. In Antwerpen, Gent, Leuven, Sint-Niklaas en langs het traject van de kusttram zijn momenteel al 199 schermen in gebruik. De toepassing komt later ook in Limburg. Tachtig schermen wachten nog op een vergunning of aansluiting.

GPS:
Alle bussen en trams van De Lijn hebben een gps, waardoor de vervoermaatschappij kan berekenen wanneer een voertuig aan de volgende halte is. De positie wordt vergeleken met de dienstregeling, zodat een eventuele vertraging berekend kan worden.


Aanbesteding voor nieuwe belbussen bij De Lijn

De openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft de aanbesteding voor 41 nieuwe belbussen gelanceerd. De toewijzing van het order is voorzien voor het begin van volgend jaar. Het jaar daarop zouden de eerste exemplaren in gebruik genomen moeten worden. De vervoersmaatschappij beschikt over een vloot van 2.360 bussen, waaronder 69 belbussen. De nieuwe bussen hebben tussen achttien en vijfentwintig zitplaatsen. Bij de aanbesteding zijn volgens het bedrijf naast de prijs ook een laag verbruik en een lage uitstoot van schadelijke stoffen zoals roet, koolstofdioxide en stikstofoxide belangrijke criteria. Om het zuinig verbruik te stimuleren zullen de bussen ook worden uitgerust met rijstijlmeters. Het grootste aantal exemplaren is voorzien voor de provincie Limburg (21), gevolgd door West-Vlaanderen (13) en Antwerpen (7). Gerekend wordt met een gemiddelde levensduur van zeven jaar.

De Lijn verstrekt meer informatie over vertragingen

De Vlaamse openbare vervoermaatschappij De Lijn gaat informatie over ernstige en onvoorziene verstoringen van de dienstverlening naar 199 halteborden sturen. Dat heeft de vervoersmaatschappij bekend gemaakt. Naast de oorzaak en verwachte duur van de verstoring, worden ook mogelijke alternatieven aangegeven. Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits wijst erop dat de reizigers op snelle en nauwkeurige informatie rekenen. Een betere reizigersinformatie is één van de beleidsprioriteiten in de beheersovereenkomst van de vervoersmaatschappij. De aankondiging van onvoorziene verstoringen is volgens de minister een belangrijke stap vooruit in een goede communicatie met de reizigers. Alle bussen en trams van De Lijn beschikken over satellietnavigatie, waardoor de vervoermaatschappij kan berekenen wanneer een voertuig aan de volgende halte is. De positie wordt vergeleken met de dienstregeling, zodat een eventuele vertraging berekend kan worden.

Vervoersmaatschappij De Lijn behoudt Limburgse snelbuslijnen

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn behoudt zijn Limburgse snelbuslijnen. Er komt wel een tariefverhoging. Dat heeft Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits op voorstel van de raad van bestuur van de vervoersmaatschappij beslist. Eerder was beslist om de snelbussen vanuit Limburg naar Antwerpen en Brussel te schrappen, aangezien de verbindingen niet rendabel bleken. Een jaarabonnement wordt wel opgetrokken van 232 euro tot 1.650 euro. De Lijn zegt zijn prijzen opgetrokken hebben tot het niveau van de treintarieven. Opgemerkt wordt dat daarmee een normaal prijsniveau wordt gehanteerd voor verbindingen op dergelijk langere afstanden. Volgens de maatschappij is de consument bereid om dat bedrag te betalen, want dat ook te doen voor een treinrit. Er wordt aan toegevoegd dat werkgevers bovendien vaak tussenkomen voor de abonnementen.