maandag 30 september 2013

NMBS vervoert voor eerst in vijftien jaar minder reizigers

Tijdens de eerste helft van dit jaar heeft spoorwegmaatschappij NMBS op het binnenlandse vervoer 4.985 miljoen reizigerskilometers geregistreerd. Dat betekent een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de NMBS Groep. Daarmee dreigt voor het eerst in vijftien jaar het aantal reizigers een achteruitgang te kennen. Er wordt echter opgemerkt dat de daling uitsluitend te wijten is aan de afschaffing van de Beneluxtrein in december vorig jaar, die ook heel wat reizigers vervoerde tussen Brussel en het grensstation Roosendaal. Indien met de impact van de Beneluxtrein geen rekening wordt gehouden, zou een stijging met 0,7 procent zijn opgetekend. Uit de cijfers blijkt verder dat het internationaal reizigersvervoer met 5,3 procent is gestegen, dankzij de tijdelijke inzet van de Fyra-hogesnelheidstrein en het uitgebreide aanbod van de Thalys. Bij vrachtvervoerder NMBS Logistics viel het aantal tonkilometer met 10,6 procent terug.

Maak van A geen archipel

Als het Antwerps stadsbestuur in haar ontvettingsoperatie maar AG Stadsplanning niet opdoekt, hoopt MANU CLAEYS. Dat zou immers leiden tot een versnipperde stadsontwikkeling. En Antwerpen is toch geen verzameling eilandjes?
 

Het vorige Antwerpse bestuur leverde in 2007 een meerjarenbegroting in evenwicht af, zonder belastingverhogingen. Het nieuwe bestuur belooft deze week hetzelfde, maar daarvoor moeten 1.420 banen sneuvelen, geplande ontwikkelingsprojecten worden afgevoerd of bijgestuurd en de intentieovereenkomsten met de sociaal-culturele sector worden geschrapt. Zoals dat gaat met meerjarenbegrotingen die enkel aan de pers worden voorgelegd, kunnen we niet meteen achterhalen waarom dit bestuur moet snijden waar het vorige dat niet deed. Misschien wordt een en ander duidelijk, als de begroting over enkele maanden ook aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

De plotselinge nood om de lokale overheid te ‘ontvetten’ komt vreemd over, gelet op meevallers als de verdubbeling van het jaarlijkse havendividend, de licht stijgende subsidiëring vanuit Vlaamse en federale fondsen en het vooruitzicht van de afbetaalde historische schuld tegen het einde van de regeerperiode. En er is ook nog het overschot van 300 miljoen euro dat het vorige bestuur in de kas achterliet. Laten we het er voorlopig op houden dat het hier een ideologische keuze betreft: het geloof in een krimpende overheid, incluis het magische ‘meer doen met minder mensen en minder middelen.’

Dergelijke keuzes zijn legitiem bij een regimeverandering, maar geldt dit ook voor de analyse dat al die personeelsleden blijkbaar overbodig zijn? Dat laatste klopt alleen als je hun takenpakket overbodig acht of de tot dusver gehanteerde werkverdeling inefficiënt vindt. Als dat niet het geval is, hebben we het op termijn toch over verminderde dienstverlening of een uitbesteding van overheidstaken aan de private sector. Over enkele jaren weten we meer.

Welke diensten het hardst zullen bloeden is niet duidelijk, meldt de pers. Er is blijkbaar een reorganisatiestudie in de maak.

Zoals Barcelona

Antwerps stadsbestuur, mag ik één advies geven? Berg alvast het plan op om het nationaal en internationaal gelauwerde AG Stadsplanning te ontmantelen. Dit autonoom gemeentebedrijf kwam er in 2009 om een geïntegreerde en gebiedsgerichte aanpak te stimuleren bij stadsontwikkeling. Het gaat er daarbij om diverse onderzoek disciplines in één besluitvormingsproces samen te brengen, projecten, investeringen en visies optimaal op elkaar af te stemmen en alle betrokken publieke en private actoren maximaal bij mekaar te brengen. In de jaren negentig had Barcelona deze nieuwe werkwijze geïntroduceerd, met groot succes. Vandaag is de Spaanse stad synoniem met ‘geslaagde stadsrenovatie’.

Sindsdien vond een dergelijke aanpak bij ruimtelijke ontwikkeling overal meer en meer ingang, ook in Antwerpen. Het besef groeide dat complexe ingrepen – zoals bij stadsontwikkeling – baat hebben bij wat heet een ‘transversale’ aanpak. In dezelfde geest richtte de Antwerpse Universiteit enkele maanden geleden nog het Urban Studies Institute op, met als ambitie diverse onderzoek disciplines rond het thema ‘stad’ samen te brengen. Zelfs de Vlaamse regering heeft het door: na het Oosterweel-debacle maakte ze werk van een nieuw decreet dat een geïntegreerde, interdisciplinaire aanpak beoogt bij de besluitvorming over grote ontwikkelingsprojecten.

Laten we in Antwerpen niet de omgekeerde weg inslaan en terugkeren in de tijd, naar de periode waarin administratieve eenheden binnen de dienst stadsplanning elk op hun eigen eiland zaten. Zo’n versnippering leidt onvermijdelijk terug naar een gepolitiseerde stadsontwikkeling, inclusief de vriendjespolitiek en kabinettencadeaus aan aannemers. Tot een cultuur van cliëntelisme dus.

Versnippering leidt onvermijdelijk terug naar een gepolitiseerde stadsontwikkeling, inclusief de vriendjespolitiek


Manu Claeys
Voorzitter stRaten-generaal

Opinie De Standaard – donderdag 19 September 2013

zondag 29 september 2013

Air quality taking care of the air we breathe

Air quality taking care of the air we breathe.
In deze film zien we duidelijke oplossingen om de luchtvervuiling aan te pakken. In België hebben we uitermate veel fijn stof door de uitstoot van voertuigen. Dit is natuurlijk veel hoger bij file-verkeer.
 
Maar dit kan opgelost worden door de vervuilende diesels te vervangen door voertuigen met andere brandstof. Hierin kan de overheid een belangrijke rol spelen door de bevolking op een eerlijke en neutrale manier te informeren door campagnes of via de garages.
 
 

België zet blijkbaar al zijn kaarten in op elektrische auto's. Maar is dit wel de oplossing? Elektriciteit is enorm duur, het produceren ervan gebeurd ook nog steeds op enorm vervuilende manieren. Indien dit allemaal kan door wind/zonne-energie, lijkt dit inderdaad een heel goed alternatief.

Maar tot we dit kunnen, kunnen we niet blijven vervuilen met onze diesels. Hierin kan de overheid een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat diesels omgebouwd worden naar alternatieve brandstoffen. Dit kan gebeuren door het toekennen van een premie. Niet door het belasten van diesel!

Nieuwe topman NMBS mag andere bestuursmandaten behouden

Jo Cornu, de nieuwe topman van het spoorbedrijf NMBS, heeft geen intentie om bij het opnemen van zijn nieuwe functie zijn bestuursmandaten bij de bedrijven Agfa-Gevaert, KBC Groep en Belgacom op te geven. Dat heeft de nieuwe spoortopman in een gesprek met de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws gezegd.

Volgens Cornu zijn de bestuursmandaten perfect te cumuleren met zijn nieuwe opdracht als gedelegeerd bestuurder van de spoorwegmaatschappij. Hij merkt daarbij op dat de bestuursraden van Agfa-Gevaert en Belgacom vijf keer per jaar vergaderen, terwijl bij KBC elf samenkomsten van de bestuurders zijn voorzien.

Cornu heeft van federaal minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de toestemming gekregen om zijn bestuursmandaten te behouden. Nochtans zou premier Elio Di Rupo geen voorstander zijn van een cumul. Jo Cornu treedt wel terug als voorzitter van het energiebedrijf Electrawinds. Die functie zou te intensief zijn om nog met het management van het spoorbedrijf te combineren.

Extra informatie omtrent de mandaten van Jo Cornu: Jo Cornu - De Morgen

Schulden NMBS Groep met 328 miljoen euro toegenomen

De NMBS Groep heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een bedrijfskasstroom gerealiseerd van 60 miljoen euro, tegenover 37 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het verlies van vervoersmaatschappij NMBS werd met 5 miljoen euro afgebouwd tot 43 miljoen euro, terwijl NMBS Logistics een negatief resultaat van 17 miljoen euro omzette in een winst van 1 miljoen euro. Bij infrastructuurbeheerder Infrabel steeg de winst van 28 miljoen euro naar 32 miljoen euro. Bij de NMBS Holding viel de winst met 3 miljoen euro terug tot 70 miljoen euro. In de cijfers zijn wel 1,3 miljard euro exploitatiesubsidies van de overheid inbegrepen. De omzet van de spoorgroep steeg met 15,3 miljoen euro tot 836,3 miljoen euro. De schulden van de NMBS Groep bedroegen op het einde van de eerste jaarhelft 3,343 miljard euro. Dat betekende een stijging met 328 miljoen euro tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Ontdek de plannen voor de A102 en de R11bis

De overheid plant de mogelijke aanleg van twee nieuwe wegen: de A102 en de R11bis. Eerst moet de overheid een milieueffectenrapport (MER) opstellen. Dat gebeurt door onafhankelijke experts. U kan zelf suggesties geven om te bepalen wat de experts moeten onderzoeken. Om u goed te informeren, kan u in september de plannen bekijken.

Infodagen A102 en R11bis

Om de verkeersproblemen rond Antwerpen aan te pakken, werkte de Vlaamse regering het Masterplan 2020 uit. De mogelijke aanleg van de A102 en R11bis is daar een onderdeel van. De A102 verbindt de E19 en de A12 in Ekeren met de E313/E34 aan het rondpunt in Wommelgem. De R11bis verbindt het rondpunt in Wommelgem met de E19 in Wilrijk.
Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer organiseert een infomarkt waar u de plannen kan bekijken en bespreken. Iedereen is welkom.

Inspraak is niet moeilijk

Dat een plan of suggestie indienen helemaal niet moeilijk is, bewees Antwerpenaar Bart Van den Bossche (50). Bijna twee jaar geleden bezorgde hij de Vlaamse MER-dienst een alternatief plan voor de Oosterweelverbinding

"Het mooie is dat iedereen suggesties mag doen"

Bart: “Een paar maanden nadat ik mijn plan indiende, werd ik uitgenodigd om extra uitleg te geven. Mijn contacten met de dienst Mer verliepen steeds heel positief. Mijn plan werd beoordeeld op zijn kwaliteiten en niet op de bekendheid van de indiener. Ik kreeg zelfs suggesties om het op bepaalde punten te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de essentie ervan. Het mooie van zo’n inspraakperiode is dat iedereen suggesties mag doen. Zelf ben ik architect, maar ik heb helemaal geen ervaring met stedenbouw of verkeerskunde. Het enige wat je nodig hebt, is engagement en een beetje ervaring met het terrein. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen naar de infodagen over de A102 en R11bis komen.”

Praktisch

  • vrijdag 20 september 2013 van 14 tot 21 uur
    Zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 26, Mortsel
  • zondag 22 september 2013 van 10 tot 17 uur
    Districtshuis Merksem, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, Merksem
  • maandag 23 september 2013 van 14 tot 21 uur
    Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, Wijnegem
De Vlaamse MET-dienst begeleidt de experts die het milieueffectenrapport (MER) opstellen. Dit najaar kan u bij de MER-dienst suggesties en alternatieven indienen om het effect op het milieu te onderzoeken.

Bomen en groen in Antwerpen? Mobiliteit en natuur?

Het Sint-Annabos is ooit aangelegd als bufferbos, om bewoning af te schermen van de havenindustrie. Daarna is het jarenlang verwaarloosd, maar gelukkig vernieuwt het bos zichzelf en hebben verschillende verenigingen de laatste tientallen jaren het werk gedaan dat bosbeleid had moeten doen. 

Het Noordkasteel is het enige stukje bufferbos op rechteroever.

Beide bufferbossen moeten plaats maken voor tunnelmonden, tolpleinen en verkeerswisselaars.

Niet alleen verdwijnt al dat groen. De vervuiling neemt alleen maar toe. Deze geplande verkeersader dient bovendien voor alle vrachtwagens die vandaag de Kennedytunnel nemen en het grootste deel van de vrachtwagens die de Liefkenshoektunnel nemen.

En om de ontkenning van het gezondheidsprobleem compleet te maken, kapt Antwerpen lustig bomen op plaatsen waar de verontreiniging groot is en alternatief groen schaars is.
Een boom kappen of vervangen: het moet kunnen.

Maar in de totaal scheefgetrokken situatie van Antwerpen, is iedere boom een gevecht waard.

De schelde tolvrij? Sinds 1991 heft Vlaanderen de tol

Studies wijzen uit dat het (dagelijks tijdelijk) tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel een cruciale vermindering van de files kan tot stand brengen, waarvan de economische winst veel hoger is dan de gemiste tolgelden.

Zaterdag werd het afschaffen van de tol herdacht en gevierd met een merkwaardig klank en lichtspel op het MAS dat natuurlijk een zeer dankbaar en imposant decor is voor zo'n spektakel. Hierin werd verwezen naar de boze Hollanders. Sinds 1863 zou geen tol meer bestaan op de Schelde. Sinds 1991 bestaat evenwel een tol van Vlaamse makelij ter hoogte van de Liefkenshoektunnel.

Zij brengt inmiddels nog enige tientallen miljoenen euro op die via een financiële constructie naar de N.V. BAM worden versluisd. Studies wijzen uit dat het (dagelijks tijdelijk) tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel een cruciale vermindering van de files kan tot stand brengen, waarvan de economische winst veel hoger is dan de gemiste tolgelden.


Het in stand houden van deze tol is dus mede verantwoordelijk voor de dagelijkse files op de ring van Antwerpen.

Ook de structurelere oplossingen voor dit probleem zijn gekend, zoals het gebruik van alternatieve
routes voor doorgaand verkeer zoals tijdens de moderniseringswerken aan de Ring in 2005, het invoeren van rekeningrijden, het zo snel mogelijk aanleggen van de ondergrondse bretellen rond Antwerpen, zoals voorzien in het Meccano tracé, of het starten van de overkapping van de ring op basis van het voorstel Stramien.

Geen van deze al jaren gekende voorstellen werd tot nu toe ernstig genomen omdat eerst het regeringsplan voldoende ver klaar moest zijn om een MER procedure op te starten met als ultiem doel de aanleg van "De Diepe Wapper" op het weggestemde BAM tracé. Dit is de voorkeursroute van de Vlaamse regering, trouw gesteund door het vorige en het nieuwe Antwerpse college.


Wim Van Hees, voorzitter en woordvoerder van vzw Ademloos



Knack - 22-09-2013


zaterdag 28 september 2013

Frequentie treinverbinding Brussel-Amsterdam stelselmatig opgedreven

Vanaf december volgend jaar rijden er elke dag opnieuw zestien intercity-treinen tussen Brussel en Amsterdam. Dat heeft Marc Descheemaecker, vertrekkend gedelegeerd bestuurder van spoorwegmaatschappij NMBS, gezegd. Met die regeling wordt volgens hem afgerekend met het fiasco van de Fyra-hogesnelheidstrein. De Fyra diende de oude Benelux-trein te vervangen, maar werd door technische problemen snel opnieuw uit dienst genomen. Sinds februari rijdt er opnieuw acht keer per dag een klassieke trein tussen Brussel en Den Haag. Eind dit jaar wordt die frequentie opgedreven tot twaalf treinen per dag en tot zestien ritten eind volgend jaar. De treinen rijden ook door tot Amsterdam en stoppen bovendien in Brussels Airport. Daarnaast verhoogt ook Thalys binnenkort het aantal verbindingen tussen Brussel en Amsterdam van negen tot twaalf treinen. De zestien stoptreinen tussen Antwerpen en Roosendaal blijven behouden.

vrijdag 27 september 2013

NMBS eist in totaal 40 miljoen euro van AnsaldoBreda

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een schadeclaim van in totaal 40 miljoen euro opgesteld tegen het Italiaanse concern AnsaldoBreda, producent van de gecontesteerde Fyra-hogesnelheidstrein. De claim bestaat uit een schadevergoeding van 27 miljoen euro en een contractueel vastgelegde boete van 12,7 miljoen euro voor laattijdige leveringen. De NMBS wil naar eigen zeggen vergoed worden voor zowel rechtstreeks als onrechtstreeks opgelopen materiële schade. De rechtstreekse schade houdt onder meer verband met gemaakte kosten voor homologatie, onderhoud, marketing, catering en personeel. Daarnaast maakt het spoorbedrijf echter ook gewag van onrechtstreekse materiële schade door de gederfde winsten en intrestlasten op de betaalde voorschotten. Het Belgische spoorbedrijf recupereerde na een juridische procedure eerder al een bedrag van 37 miljoen euro aan voorschotten voor de bouw en levering van de bestelde treinen. 

Infrabel wil veiligheid langs spoorwegen verbeteren

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft, samen met de spoorwegpolitie en de eigen veiligheidsdienst Securail, een sensibiliseringsactie gelanceerd om het onveilig gedrag van voetgangers, fietsers en automobilisten aan de overwegen en langs de sporen te bestrijden. Er wordt op gewezen dat het roekeloze gedrag het voorbije jaar aan zestien mensen het leven heeft gekost, terwijl ook tien zwaargewonden dienden te worden betreurd. Infrabel maakt daarbij gewag van een toenemende trend. Vorig jaar werden aan overwegen tweeënvijftig ongevallen opgetekend. Dat betekende een toename met vijf incidenten tegenover drie jaar voordien. Om ongevallen aan overwegen te vermijden, schaft Infrabel jaarlijks vijftien tot twintig overwegen af, maar die maatregel blijkt volgens het spoorbedrijf onvoldoende om incidenten helemaal uit te sluiten en moet in de eerste plaats de mentaliteit van de weggebruiker veranderen.

woensdag 25 september 2013

Spook Antwerpse ring?

Bericht van: Ademloos en stRaten-generaal


Beste Ademloos en stRaten-generaal sympathisanten,
 
Is het drastische verbreden van de Antwerpse ring vier jaar na de volksraadpleging nog steeds 'alive & kicking'? Ja helaas.
 
Tijdens de recente infosessies over het geplande milieueffectenonderzoek van de A102 en de R11bis (= ingetunnelde snelwegen rond de stad) vernamen we dat het verbreden van de Antwerpse ring alsnog meegenomen zal worden als te onderzoeken alternatief.
 
Jawel u leest dit goed: het scenario waartegen de actiegroepen inmiddels reeds acht jaar strijden - een verbreding van de Antwerpse ring tot gemiddeld 15/16 rijstroken - behoort nog steeds tot de opties.
 
Wij zijn niet naïef: zo wordt de melk opnieuw bij de kat gezet.
Met deze terugvalpositie kan de regering voor de komende verkiezingen immers de aanleg van het BAM-tracé goedkeuren, wetend dat ze daar anderhalf jaar het besluit kan aan toevoegen om de blijvende toevoer van doorgaand verkeer te verwerken op een verbrede Antwerpse ring.
En zo dreigt de Antwerpenaar tweemaal de pineut te worden.
Geen honderd lage-emissiezones kunnen hier tegenop.
En het overkappen van de ring mogen we dan al helemaal vergeten.
 
Bedenking: Kan dit wel met de 'Lotto Arena' en het 'Sportpaleis'?

Tijdens de komende Horta-avond van 16 oktober 2013 staan we bij dit alles stil.
Gelieve nu reeds deze avond met stip te noteren in uw agenda's.
Het volledige programma volgt.
 
Met vriendelijke groet,
 
Manu Claeys van stRaten-generaal
Wim van Hees van Ademloos
 
twitter: @ademloos @wimvanademloos
http://www.facebook.com/ademloos

Alternatieven?

Zijn er echt dan geen alternatieven voor het BAM-tracé. Waarom houdt onze overheid steevast aan het BAM-tracé? Bestaan er dan geen alternatieven met de huidige infrastructuur? Vrachtverkeer + verkeer naar Gent langs Liefkenshoektunnel sturen en deze tolvrij maken? Meccanotracé uitvoeren? Of moeten we de plannen 1960, 1972 en 1973 terug bovenhalen? Meer weten, klik hier!

Meccanotracé

 
 
 
Aruptracé
 
 
 
Oude plannen 1960-1973
 
 
Het is een oplossing dat voor de rest van ons leven en van onze volgende generaties bepalend is. Dus laten we zeker de juiste oplossing nemen. Laat ons verstand spreken en niet het geld! Politiek moet er voor de bevolking zijn en niet omgedraaid.
 


Thalys breidt aanbod op lijn Brussel-Amsterdam uit

Het spoorbedrijf Thalys International gaat zijn aanbod op de verbinding tussen Brussel en Amsterdam verder uitbreiden. Dat heeft Franck Gervais, chief executive van Thalys, bevestigd. Het aanbod wordt vanaf de eerste helft van oktober met twee dagelijkse verbindingen versterkt. Vanaf half december komt er nog een extra retourverbinding bij. Onder meer door het mislukken van het Fyra-hogesnelheidsproject nam het aantal passagiers op de lijn tussen Brussel en Amsterdam tijdens de eerste acht maanden met 44 procent toe. Toch was het Fyra-debacle volgens Gervais ook voor Thalys geen goede zaak, aangezien de problemen een negatieve uitstraling hadden voor de hele sector. In totaal vervoerde Thalys tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 4,4 miljoen reizigers. Dat betekende een groei met met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de lijn Brussel-Keulen werd een groei met 3,7 procent opgetekend. De omzet steeg met 1,2 procent tot 320 miljoen euro.

Verkoop NMBS Logistics nefast voor mobiliteit

Het afstoten van het goederenvervoer door het spoorbedrijf NMBS zou een nefaste impact hebben op de mobiliteit. Dat heeft de vakbond ACV-Transcom gezegd in een reactie op de oproep van Bruno Tobback, voorzitter van sp.a, aan de nieuwe spoortopman Jo Cornu om de cargodivisie NMBS Logistics te verkopen. Tobback voerde aan dat het spoorbedrijf zich meer moet toespitsen op het vervoer van reizigers, wat volgens hem de kerntaak van de maatschappij is. Volgens ACV-Transcom in het echter onaanvaardbaar de cargo-divisie als een nevenactiviteit te bestempelen. Er wordt aan toegevoegd dat een liberalisering van de divisie opnieuw meer cargo van de treinen naar vrachtwagens zou overhevelen. Dat druist volgens de vakbond in tegen het mobiliteitseffect dat door Tobback zelf wordt nagestreefd. Ook houdt Tobback volgens de vakbond geen rekening met het belang van de activiteit in de goederenstations voor onder meer de havens, maar ook de hele economie en de tewerkstelling.

'NMBS moet goederenvervoer verkopen'

Spoorwegmaatschappij NMBS moet zijn cargo-activiteiten verkopen en zich focussen op het reizigersvervoer. Dat heeft Bruno Tobback, voorzitter van SP.A, tegenover VTM Nieuws gezegd. Tobback wijst erop dat het cargobedrijf NMBS Logistics de voorbije jaren verliezen heeft opgestapeld, hoewel tijdens de eerste helft van dit jaar voor het eerst een beperkte operationele winst van 5,2 miljoen euro kon worden geboekt. Jo Cornu, de nieuwe topman van de NMBS, moet zich volgens Tobback focussen op de verdere verbetering van het reizigersvervoer, dat de kernactiviteit van het spoorbedrijf uitmaakt. Nevenactiviteiten zoals goederenvervoer moeten volgens de socialistische politicus worden verkocht. Tobback verdedigde tegelijkertijd de snelle aanstelling van Jo Cornu als nieuwe topman voor het spoorbedrijf, nadat Frank Van Massenhove had aangekondigd de functie niet te zullen opnemen. Een nieuwe selectieprocedure zou volgens Tobback opnieuw maanden uitstel hebben veroorzaakt.

Belgisch spoorverkeer haalt stiptheid van 90,2 procent

De Belgische treinen hebben tijdens de maand augustus een stiptheidsniveau van 90,2 procent laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van spoornetbeheerder Infrabel. Tijdens de maand augustus van vorig jaar werd een stiptheid van 91,1 procent gemeld, maar er is wel een lichte verbetering tegenover de maand juli van dit jaar, toen een niveau van 90,1 procent werd geregistreerd. De grootste
vertragingen werden tijdens de maand augustus opgetekend op de lijn Herstal-Doornik, waar slechts 76,1 procent van de treinen op tijd hun bestemming bereikten. Ook de verbindingen Moeskroen-Schaarbeek (78,6 procent) en Knokke-Tongeren (83,9 procent) werden met belangrijke vertragingen geconfronteerd. Daarnaast dienden de voorbije maand 1,2 procent van alle treinen te worden afgeschaft. Dat cijfer bleef constant tegenover de maand voordien en de maand augustus van vorig jaar.

De Lijn start met verdeling elektronische chipkaart

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is gestart met de implementering van het Mobib-systeem, waarmee de reizigers in de toekomst over een elektronische chipkaart zullen kunnen beschikken. De volgende maanden worden 1,2 miljoen Vlaamse vijfenzestigplussers aangeschreven.

De betrokkenen krijgen de mogelijkheid om tegen een betaling van 5 euro administratieve kosten
gratis gebruik te blijven maken van de diensten van De Lijn. Het Mobib-abonnement geldt voor een periode van vijf jaar. Senioren die niet over een Mobib-kaart beschikken, moeten een vervoerbewijs kopen. De voertuigen van De Lijn moeten over drie jaar allemaal met de nodige apparatuur zijn uitgerust om de chipkaart te kunnen lezen. De verdeling van de Mobib-kaart bij de gepensioneerden zou tegen de zomer van volgend jaar moeten worden afgerond. Daarna zullen de kaarten ook onder de andere abonnees worden verspreid. Over drie jaar moet de Mobib-kaart op alle netten van het Belgische openbaar vervoer kunnen worden gebruikt.


De 3 belangrijkste redenen waarom u elke dag opnieuw in de file staat

De individuele autobestuurder kan het verkeerssysteem niet langer vatten,” beweert Tom Vanderbilt, die over de verkeersproblematiek het boek ‘Traffic’ schreef. Tijdens een conferentie in San Francisco gaf hij recent deze interessante presentatie over verkeersopstoppingen.

De 3 primaire oorzaken van files zijn volgens hem als volgt ( via: The Atlantic Cities):
  • Ritsen. Vele autobestuurders hebben moeite met het concept van het ‘ritsen’ – het samenvloeien van meerdere rijstroken net voor wegwerkzaamheden. Ze vinden het onbeleefd om pas net voor de wegversperring te ‘ritsen’ en vormen al lang daarvoor één enkele rij, wat onnodige file en agressie achter het stuur veroorzaakt.
  • Constante snelheid. Mensen kunnen geen constante snelheid aanhouden of op constante afstand blijven van de auto voor hen. Het gevolg is dat elke auto meer plaats inneemt dan nodig. De zelfrijdende wagen zou hier soelaas kunnen brengen, want, zegt Vandebilt, niemand rijdt naar een file; het is de file die naar jou rijdt.
  • Het auto-effect. Hoe groot het probleem van files ook wordt, zeer weinig mensen zijn bereid om hun auto op te geven en het openbaar vervoer te gaan gebruiken (het ‘auto-effect’). In grote Vlaamse steden vormt zich stilaan 'fietsenterreur', omdat lokale fietsers en hun vaak roekeloos gedrag een gevaarlijk en intimiderend klimaat scheppen, maar ondertussen blijft ook het Belgische voertuigenparkgewoon verder aangroeien. Dat is jammer, want uit studies blijkt dat een daling van één procent pendelaars op de weg het fileprobleem met achttien procent zou kunnen verminderen.