maandag 14 oktober 2013

Nieuwe dienstregeling treinbestuurders NMBS veel te krap

De treinbestuurders van de spoorwegmaatschappij NMBS protesteren tegen de nieuwe dienstregeling die het bedrijf vanaf december wil invoeren. Het is volgens de machinisten nu al duidelijk dat de nieuwe dienstregeling te krap is bemeten, waardoor vertragingen volgens hen onvermijdelijk zullen zijn. De treinbestuurders merken op dat er door het nieuwe systeem op sommige lijnen slechts enkele minuten ruimte zullen zijn om extra wagons aan te koppelen, remproeven uit te voeren en opnieuw te vertrekken. Er wordt aan toegevoegd dat zelfs een toiletbezoek onmogelijk wordt zonder vertragingen te veroorzaken. De problemen zullen volgens de vakbonden kettingreacties tot gevolg hebben, waardoor de treinbestuurder de hele dag met vertragingen geconfronteerd zal worden. De vakbonden klagen ook dat er te weinig treinbestuurders beschikbaar zijn. Volgens de NMBS zal het probleem door het nieuwe vervoersplan worden opgelost. Dat nieuwe plan zal echter pas eind volgend jaar worden geïmplementeerd.

Maandagochten 14/10: Zware ochtendspits

Vandaag, maandag 14/10/2013, kan elke automobilist wederom genieten van een uiterst moeizame ochtendspits.
Richting Brussel via E19 moet je geduld hebben. Kontich tot Machelen is er een reistijd van 55 minuten voor 25 kilometer. Snelweg van 3 baanvakken met geen enkele versmalling en een beperkt aantal opritten. Hoe is kan er dan een file ontstaan?



Vanuit Brecht heb je een vertraging op E19 van 35 minuten. En dan moet de automobilist nog de Antwerpse Ring over.
We spreken nu altijd over de automobilist, dat zij eronder lijden. Maar wat met het vrachtverkeer? Wat met al de logistieke problemen? Economische schade?




Maar elke reiziger komende vanuit Lille of Herentals richting Antwerpen krijgt er ook van langs. Reistijden vanuit Lille tot Ranst (dan moet je de Antwerpse Ring nog over!) bedragen 45 minuten voor 11,74 kilometer. Dat is een gemiddelde snelheid van 14,67 km/uur!



Op de Brusselse Noordring is er een wachttijd van 2 uur. Vanaf Diegem naar Zellik is er een reistijd van 93 minuten én dit voor een afstand van 13,52 kilometer. Dit is een gemiddelde snelheid van 8,73 km/uur!
         


Laten we nu eens denken aan onze gezondheid? Al die stress, al die agressie en onbegrip. Waarom erkennen bedrijven de flexibiliteit niet van onze medewerkers. 

Zelfs omstreeks 9:17 uur stijgt de file. Gewoon een verdubbeling van de reistijd!

 

Laat je medewerker in de ochtend van thuis uit werken en verspreid de spits over de voormiddag. Als je je medewerker van thuis uit laat werken en dit voor een paar uur, komt hij fitter en rustiger aan op het werk, waardoor zijn prestaties veel hoger liggen! Meer efficiëntie.

Werknemers zijn flexibel, waarom werkgevers hierin dan niet?


Regering moet inspanningen doen om transport concurrentieel te houden

De federale regering moet een aantal maatregelen nemen om de transportsector concurrentieel te houden. Dat hebben de werkgeversorganisaties en de vakbonden uit de transportsector in een gezamenlijk voorstel gemeld. Daarbij worden vooral maatregelen gevraagd om de loonlasten te verlagen. Sectororganisatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) merkt daarbij op dat vooral de hoge loonkost de Belgische transportactiviteit bedreigt. Bovendien heeft de sector af te rekenen met sociale dumping en postbusbedrijven. 



Onder meer wordt gevraagd dat de beschikbaarheidstijd, waarbij de chauffeur niet op de weg is, minder zwaar zou worden belast. De sector wil de besparingen investeren in opleiding en scholing. Er wordt echter ook gevraagd om de bestaande wetgeving strenger toe te passen, zodat misbruiken efficiënter kunnen worden bestreden. De sector vertegenwoordigt ongeveer 60.000 chauffeurs. Er wordt op gewezen dat één verloren baan in de sector aan de federale regering 83.000 euro per jaar kost. 

Oudere consument ziet hybride wagen als een statussymbool

Hybride wagens ontwikkelen zich bij oudere bestuurders tot een statussymbool. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University bij meer dan driehonderd Amerikaanse zestigplussers die tot de aankoop van een hybride wagen zijn overgegaan. De onderzoekers stellen dat de aankoop van een hybride wagen aan de oudere bestuurders de mogelijkheid kan bieden om hun ecologische betrokkenheid te tonen. De resultaten van het onderzoek wijzen volgens de wetenschappers op belangrijke opportuniteiten voor de sector, aangezien senioren gemiddeld over een hogere koopkracht beschikken en een steeds groter gedeelte van de bevolking vertegenwoordigen.



“Veel milieuvriendelijke aankopen, zoals een detergent op basis van organische grondstoffen, genieten slechts een beperkte visibiliteit,” merkt onderzoeksleider Jay Yoo, professor gezinswetenschappen aan de Baylor University, op. “De aankoper weet dat met de meerprijs die voor het product wordt betaald, een ecologische bijdrage wordt geleverd, maar de buitenwereld merkt daar weinig van. Het onderzoek toont echter aan dat de aankoop van een hybride wagen bij oudere consumenten leidt tot een tevredenheid die zowel wordt gedragen door sociale waarden, zoals trots en prestige, als door kwaliteit en prijs, niet alleen in de aankoop van de wagen, maar ook in de toekomstige besparing op brandstofkosten.”

“Sociale waarde, prijs en kwaliteit zijn belangrijke factoren om de klantentrouw bij de oudere consument - zoals wordt weerspiegeld in de plannen voor toekomstige aankopen als positieve mond-aan-mond reclame - te versterken,” voert Jay Yoo nog aan. “De resultaten van het onderzoek tonen aan dat oudere consumenten belang hechten aan hun imago bij anderen. De consumenten zijn van mening dat het gebruik van een hybride wagen een positief imago creëert van de bestuurder. Dat gegeven kan een belangrijk marketing-instrument worden. Door het groter milieubewustzijn hebben hybride wagens een grotere visibiliteit gekregen en deze groep consumenten zal dan ook mogelijk 5.000 dollar extra betalen om hun imago te versterken.”

Jay Yoo voegt er aan toe dat eerder onderzoek al heeft uitgewezen dat oudere consumenten een milieuvriendelijker gedrag vertonen dan jongere generaties.

Vlaanderen krijgt 40 kilometer extra tramlijnen

De Vlaamse regering heeft beslist om het netwerk tramlijnen met 40 kilometer uit te breiden. In Limburg wordt een nieuw traject van 32 kilometer tussen Hasselt en het Nederlandse Maastricht aangelegd. Naast het nieuwe traject wordt er ook geïnvesteerd in een stelplaats in Hasselt en de leasing van twaalf tramvoertuigen. De tramlijn, die de afstand tussen beide steden in achtendertig minuten zou moeten overbruggen, zou over vier jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Daarnaast werd beslist om in Antwerpen een extra tramlijn van acht kilometer aan te leggen naar het noorden van de stad. Overwogen wordt om de tram door te trekken tot de deelgemeente Ekeren, maar daarover wordt nog het advies van het stadsbestuur ingewacht. Met de twee projecten is een gezamenlijke investering gemoeid van meer dan 600 miljoen euro. Voor beide projecten hebben zich telkens vijf bouwconsortia kandidaat gesteld. 

vrijdag 11 oktober 2013

Eurostar verbindt ook Antwerpen met Londen

In de toekomst wordt het mogelijk om van Antwerpen met de trein rechtstreeks naar Londen te
reizen. Dat blijkt uit plannen van het vervoerbedrijf Eurostar, dat in december 2016 een nieuwe verbinding wil opzetten tussen Amsterdam en Londen. Die trein zou ook halt houden in Antwerpen-Centraal. Andere stopplaatsen zijn Schiphol, Rotterdam en Brussel. De reis zou vier uur in beslag nemen. Eurostar heeft tien nieuwe treinen gekocht om de nieuwe treinverbinding te kunnen verzekeren. De treinen zullen twee keer per dag rijden. Eurostar merkt op dat de verbinding Amsterdam-Londen één van de populairste Europese reisroutes vormt. Op dit ogenblik moeten de reizigers echter nog altijd overstappen in Brussel. Het traject Amsterdam-Londen maakt deel uit van een nieuw treinaanbod van internationale verbindingen van de NMBS en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat aanbod moet een alternatief worden voor de hogesnelheidstrein Fyra, die eerder dit jaar wegens aanhoudende technische problemen uit dienst werd genomen.

Stiptheid treinen moet worden gekoppeld aan vergoeding management

De weddes van het management van spoorwegmaatschappij NMBS moeten worden gekoppeld aan de stiptheid van het treinvervoer. Dat heeft Jean-Pascal Labille, federaal minister van overheidsbedrijven, gezegd in een reactie op mediaberichten dat de stiptheid van de Belgische treinen tot een historisch dieptepunt is teruggevallen. Die koppeling was eerder al ingevoerd, maar werd volgens de krant Het Nieuwsblad nooit echt toegepast. Minister Labille wil nu echter naar die maatregel teruggrijpen en zou tegenover Jo Cornu, de nieuwe topman van de NMBS, hebben aangegeven dat stiptheid één van de belangrijkste doelstellingen van het spoorvervoer moet zijn. De minister geeft wel toe dat de dramatische stiptheidsresultaten niet volledig aan de NMBS kunnen worden verweten en dat ook rekening dient gehouden te worden met externe factoren, zoals ongunstige weersomstandigheden, ongevallen en koperdiefstallen.

donderdag 10 oktober 2013

Uiterst moeizame ochtendspits 10 oktober 2013

We zijn wederom gezegend met een uiterst moeizame ochtendspits. Defecte voertuigen overal, ongevalletjes. Maar de hinder die ze veroorzaken is immens.
Onderstaande kaart geeft de drukte omstreeks 9:00 uur aan. Al die werkende mensen komen te laat op het werk, al het vrachtverkeer dat hierin vertraging oploopt...



Zelfs op snelwegen naar Mechelen en weg van Antwerpen hebben we files. We mogen al spreken over files als er wachttijden van meer dan 78 minuten bij zijn. Kortste wachttijd bedraagt 7 minuten op A12 Wilrijk.


Ook Brussel ontsnapt niet aan een uiterst moeizame ochtenspits, maar doet wel beter dan Antwerpen. Langste wachttijd bedraagt meer dan 63 minuten voor 21 kilometer snelweg (recht op recht)


En toch ondergaan we dit met veel stress en gevloek in onze auto. Maar denk eraan, je werkdag moet nog beginnen. Maar je stress is er al voor heel de dag op een half uurtje.


woensdag 9 oktober 2013

File 'Burgemeester Gabriel Theunisbrug'

Vandaag 09/10/2013, file op een ongewone plek. Hoe is het mogelijk dat hier een enorme file kan veroorzaakt worden. Vertraging vanop de Theunisbrug van meer dan 22 minuten.


Het verkeer komende vanaf Bisschoppenhoflaan steekt het kruispunt over en blokkeert hierdoor al het andere verkeer. Het kruispunt kan niet tijdig ontruimt worden, waardoor het verkeer komen vanop de afrit 'Deurne' ook gewoon het kruispunt oprijdt en dit nog verder blokkeert.

Wat moest er gebeuren als de hulpdiensten hier voorbij moesten? Dringend naar iemand toe om zijn veiligheid te garanderen? Deze zouden totaal nergens vooruit kunnen.

Bedenking:
Wanneer gaat onze overheid eindelijk deze problemen oplossen? Als je meer dan een half uur moet wachten om 2 km te rijden, dan is het ongelooflijk. Hoe kan de werkende mens nu nog zijn geld verdienen? We moeten op ons werk geraken, maar blijkbaar stoort dit niemand meer. Zijn we het al gewoon geworden dat we elke dag in file moeten staan? Durft niemand met de vuist op tafel te kloppen?

dinsdag 8 oktober 2013

Nieuwe spoorbrug ingeschoven op Antwerpse ring

Dit weekend wordt de eerste van de twee nieuwe spoorbruggen over het Albertkanaal ingeschoven tussen de Ring van Antwerpen en de hogesnelheidslijn.

Afgelopen nacht werd de voorste "Camags" tot op de oprijplaten van het ponton gereden.





Nu moet de balast nog geregeld worden. Vervolgens wordt de brug naar de overkant gebracht met een riskante draaibeweging. De hele operatie zal nog enkele uren duren.

De werken kaderen in het Masterplan van de Vlaamse Regering om de binnenscheepsvaart een zetje in de rug te geven. Bovendien kan ook het treinverkeer zijn voordeel doen met de gemoderniseerde spoorinfrastructuur.



Voor de werken sloegen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel nv, Infrabel en nv De Scheepsvaart de handen in elkaar.

Kettingbotsing na frontale aanrijding op Azijnbrug

In Merksem is donderdagavond 03/10/2013 een spectaculair ongeval gebeurd op de Azijnbrug. Een bestuurster reed frontaal tegen een tegenligger waarna een kettingbotsing ontstond met vijf voertuigen. De vrouw werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Om een nog onduidelijke reden week de bestuurster van haar baanvak op de Brug van den Azijn. Een tegenligger kon haar niet meer ontwijken en het kwam tot een frontale botsing. De tegenligger, een kleine bestelwagen, werd weggeslingerd tegen de brugleuning. Gelukkig hield de leuning stand, anders was de wagen tien meter lager in het Albertkanaal beland.

De andere wagen kwam op het fietspad terecht. De vrouw geraakte gewond aan het hoofd.

De eerste twee wagens die zich achter het ongeval bevonden, konden nog op tijd remmen, maar de drie voertuigen daarna niet meer met een kettingbotsing als gevolg.







De Azijnbrug in de richting van Merksem was een tijdlang afgesloten, in de richting van Deurne kon het verkeer stapvoets voorbij. Er moest ook een oliespoor op de baan worden opgekuist. 


Bron: GVA.be

File op E19 Kontich -> Rumst

Vandaag 08/10/2013: File richting Brussel op E19 vanaf Kontich tot net voorbij Rumst. Vertraging van 2 minuten tot 10 minuten.



Dan vragen we ons af hoe er een file kan ontstaan op een snelweg van 3 rijstroken waar geen ongevallen op gebeuren en waarbij er geen werken of wegversmallingen zijn. Tussen Kontich en Rumst zijn er geen opritten waardoor er meer verkeer op de snelweg kan komen.

Overzicht van Touring Mobilis


De file blijft aangroeien, om 8:53 uur is de vertraging al vanaf UZA te Wilrijk tot net voorbij Rumst.
Dit zijn structurele files die als eerste aangepakt moeten worden alvorens we aan immens grote projecten beginnen. Anders blijven we met het leed zitten.

donderdag 3 oktober 2013

Oppositiepartijen boos over getalm in Oosterweeldossier

Eind volgende week of vermoedelijk begin volgende maand. Dan pas zal Vlaams minister-president Kris Peeters een onderhoud hebben met de Europese commissie over de Oosterweel. De oppositiepartijen in het Vlaams parlement maakten zich vanmiddag boos, over het aanhoudende getalm in het belangrijke mobiliteitsdossier. En ook de actiegroepen roeren zich opnieuw.

 


Over de contractvorming tussen de Vlaamse regering, BAM en het bouwconsortium Noriant, en hoe die in de weg ging zitten van een mobiliteitsoplossing voor Antwerpen. //
Waarom houdt een regering inmiddels reeds drie jaar lang vast aan een snelwegtracé dat werd weggestemd in een volksraadpleging en volgens niet minder dan zeven studies (opgeleverd tussen september 2008 en april 2011) geobjectiveerd ondermaats presteert? Het is de million dollar question van het Oosterweeldossier, en dat mogen we letterlijk nemen. Want sinds 17 april en 4 mei 2009 – de dagen waarop respectievelijk een voorakkoord werd getekend en de bouwaanvraag voor het tracé werd ingediend – domineert de angst voor schadeclaims het bestuurlijke handelen in het debat over de Antwerpse mobiliteitsknoop.



Lees de volledige analyse (meteen ook een geschiedenis van de Oosterweel-problematiek) van Manu Claeys en Peter Verhaeghe (stRaten-generaal) in dit document.


Informatie: ATV nieuws 02/10/2013




Bron: Ademloos & stRaten-Generaal

"Definitieve beslissing Oosterweel kan pas in 2015"

Hoewel stRaten-generaal en Ademloos de nakende resultaten van het MER-onderzoek (millieueffectenrapport) rond de Oosterweelverbinding en de verschillende alternatieven naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet zien, waarschuwen de actiegroepen ervoor dat een definitieve beslissing in het Antwerpse mobiliteitsdossier eigenlijk nog niet kan vallen. Die beslissing is immers "onlosmakelijk verbonden" met de eventuele aanleg van de oostelijke tangenten A102 en R11bis. Het MER-onderzoek daarrond zal pas in 2015 klaar zijn.

De Vlaamse regering wil begin volgend jaar de knoop doorhakken rond het tracé, waarbij ze zelf momenteel de voorkeur geeft aan de Oosterweelverbinding ten opzichte van bijvoorbeeld het Meccanotracé van stRaten-generaal. In de laatste fase van het MER-onderzoek worden momenteel heel wat scenario's met elkaar vergeleken, inclusief verkeerssturende maatregelen zoals tol- of trajectheffing of een vrachtwagenverbod.

 "Uit een rapport van het Vlaams Verkeerscentrum uit 2011 bleek al dat het regeringsplan de ring blijft overbelasten en de tangenten onderbenut", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal daarover. "Studies van een Leuvens onderzoeksbureau toonden aan dat het Meccanotracé superieur is. Een significant ander resultaat nu zou vreemd zijn."
"Horrorscenario"
 Wat het resultaat ook moge zijn, een definitieve beslissing kan volgens Claeys pas in 2015. "Als dan zou blijken dat de gecontesteerde R11bis niet realiseerbaar is, moet de beslissing over het tracé nog kunnen veranderen. Anders dreigt alsnog een horrorscenario met een verbreding van de Antwerpse ring tot bijvoorbeeld achttien rijstroken in Deurne."

 Ademloos betreurt dan weer dat er in het MER-onderzoek weinig rekening wordt gehouden met de impact van de scenario's op de Antwerpse volksgezondheid.

bron: Belga
De Morgen 02-10-2013

'Treinongeval Voeren toont noodzaak IJzeren Rijn'

Het recente treinongeval in Voeren toont nogmaals aan dat met de IJzeren Rijn een tweede spoorverbinding met het Duitse Ruhrgebied moet worden voorzien. Dat heeft de werkgeversorganisatie Voka gezegd in een reactie op het ongeval, waardoor een ontspoorde goederentrein de Montzen-lijn, één van de drukste cargoverbindingen op het Belgische spoornet, blokkeerde. De Montzen-lijn is een cruciale verbinding tussen Antwerpen en het industriële Ruhrgebied in Duitsland. Indien Antwerpen zijn positie als logistieke poort van Vlaanderen tenvolle wil blijven waarmaken, moeten volgens Voka ook voldoende middelen worden voorzien om de activiteit in de toekomst te blijven garanderen en stimuleren. Het ongeval toont volgens Voka aan dat Antwerpen te weinig alternatieven heeft voor de Montzen-lijn. De werkgeversorganisatie wil dat er opnieuw meer inspanningen worden gedaan om de IJzeren Rijn opnieuw volledig te activeren. Zowel in Duitsland als Nederland, waar het traject passeert, is er echter verzet tegen het project.

dinsdag 1 oktober 2013

'Belgorail positief over aangepaste Fyra-trein'

Belgorail, de Belgische certificatie-instantie voor de spoorwegsector, heeft een positief rapport
opgesteld over de verbeterde versie van de hogesnelheidstrein Fyra die midden september werd voorgesteld. Dat heeft het bedrijf AnsaldoBreda, constructeur van de Fyra, bekend gemaakt. Belgorail zou hebben bevestigd dat de doorgevoerde aanpassingen beantwoorden aan de vereisten van de Belgische wet. Daarbij zou de Belgische certificatie-instantie hebben aangegeven dat verwacht mag worden dat de aanpassingen de prestaties van de trein ook tijdens strenge winteromstandigheden zullen verbeteren.

Het rapport zou zijn opgesteld op vraag van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), die midden januari het gebruik van de Fyra op het Belgische spoornet had verboden. Sindsdien lopen er onderhandelingen om het verbod opnieuw op te heffen. De Fyra diende de Benelux-trein tussen Brussel en Amsterdam te vervangen, maar werd wegens aanhoudende technische problemen snel weer afgevoerd.