woensdag 19 september 2012

NMBS legt eerste steen van treinmuseum Train World

Spoorwegmaatschappij NMBS is gestart met de bouw van het nieuwe treinmuseum Train World in Schaarbeek. Het nieuwe museum zou over twee jaar zijn deuren moeten openen. Jannie Haeck, chief executive van de NMBS-Holding, wees erop dat vanuit Brussel meer dan 175 jaar geleden de eerste trein van het Europese vasteland naar Mechelen vertrok. Hij voegde er aan toe dat de spoorwegmaatschappij over een bijzonder rijk archief beschikt, dat tot nu toe echter over vijf locaties is verdeeld. Dat moet met Train World op een efficiƫnte manier in Schaarbeek worden geconcentreerd. De bouw van het museum, dat een oppervlakte van 8.000 vierkante meter zal krijgen, vergt een investering van iets meer dan 20 miljoen euro. In het museum zal een kerncollectie van vierentwintig spoorvoertuigen tentoon worden gesteld.



Schaarbeek meldt dit op de website:

In 2014 opent Train World, het nieuwe museum over de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen, haar deuren aan het station van Schaarbeek. Het wordt geen klassiek museum maar een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst van de wereld van de trein.
Het grote publiek zal er op meeslepende wijze kennis kunnen maken met het historisch erfgoed van de Belgische spoorwegen en de belangrijke rol in de sociale en economische ontwikkeling in Belgiƫ. Het zal ook de plaats zijn waar huidige en toekomstige projecten van de spoorwegen worden gepresenteerd.
Het museum zal bestaan uit twee gebouwen. De bezoekers zullen worden onthaald in de grote hal van het bestaande stationsgebouw dat dateert van 1913. Het gebouw wordt binnenin volledig gerestaureerd, de buitengevels werden een paar jaar geleden al volledig vernieuwd. Even verderop, kant Mechelen, komt een nieuw gebouw met een eigentijdse look. De komst van Train World zal niet onopgemerkt voorbijgaan in Schaarbeek. Het museum zal een nieuwe aantrekkingspool worden en heel wat bezoekers aantrekken en de Schaarbekenaar mag daarop terecht fier zijn. Daarom nodigt de NMBS-Holding de buurtbewoners en de inwoners van Schaarbeek uit voor uit voor een gratis ontbijt op zondag 16 september van 10 uur tot 12.30 uur. Inschrijven is niet nodig maar het aantal plaatsen is beperkt. Het ontbijt vindt plaats op het terrein waar het nieuwe gebouw zal worden gebouwd. De toegang is te vinden in de rechterhoek van het Prinses Elisabethplein (als je op het plein staat en richting stationsgebouw kijkt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten