woensdag 17 oktober 2012

Waarom halen vrachtwagens in?

We zien het allemaal heel vaak gebeuren.


Een vrachtwagen voegt uit naar het middenbaanvak om zijn voorligger, een vrachtwagen, in te halen om na een half uur deze voor te zijn om een paar km per uur sneller te kunnen rijden.
Dit met een hele opstopping achter zich.
De bewijzen zijn er:

Waarom inhalen en het personenverkeer hinderen. Blijf achter mekaar rijden! Wees hoffelijk!
Het inhalen heeft geen effect op je tijd. Je gaat even snel ergens zijn. Rijd vooral voorzichtig, aangenaam en vooral oplettend.
Een vrachtwagenchauffeur heeft inderdaad een stresserende job, maar verkeersveiligheid mag onder geen beding verminderd worden. Zet je tv af, leg je krant of tijdschrift weg en let op de baan!

Hinder de automobilist niet! Vooral niet op 2-baansvak snelweg!
Hierboven zie je het goed wat voor effect het heeft op het achterliggende autoverkeer. Je haalt tegen een zeer beperkte snelheid in, terwijl de automobilist braaf moet wachten. Zo veroorzaak je vertragingen waarvan jullie, vrachtwagenbestuurders, het slachtoffer zullen zijn. 


Net zoals in de file. 
Het is niet omdat het baanvak naast je opeens sneller gaat, dat je moet veranderen van baanvak. Het verschil in snelheid is zo klein, dat je meestal op dezelfde tijd op je bestemming zal zijn.
Geef ruimte aan de automobilist en zorg voor veilig verkeer. Blijf mooi op één baanvak en laat het verkeer toe te ritsen.

Het gedrag, egoistisch gedrag in file baart ons zorgen.
Hieronder de nodige voorbeelden:


Hoe kan jij meewerken aan meer hoffelijkheid in het verkeer?
  1. Leg de krant, tijdschrift en GSM aan de kant tot je pauze hebt en niet rijdt
  2. Zet je TV af
  3. Is het file, blijf mooi achter elkaar rijden, haal niet in!
  4. Laat automobilisten toe, in te voegen. Dit noemen we ritsen
  5. Houdt afstand van je voorligger
  6. Let op!
Hoe ritsen?
Zo doe je het, het vertraagt je niet, je bent opgelucht dat je iets goed hebt gedaan voor je medemens. En je medemens is blij dat hij zo snel heeft kunnen invoegen.


Laat die gemotoriseerde medemens door. Hij zorgt ervoor dat de wegcapaciteit optimaal benut wordt en het verkeer achterop vlotter door kan. Te vroeg invoegen laat hele rijstroken er ongebruikt bijliggen en maakt de file 'stroomopwaarts' langer.

Dus: Help elkaar en je wordt geholpen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten