donderdag 14 februari 2013

Ruim dertig wagens betrokken bij kettingbotsing in West-Vlaanderen

RUMBEKE - De gladde wegen eisen donderdag in de provincie West-Vlaanderen hun tol. Op verschillende plaatsen gebeurden verkeersongevallen. Op de E403 in Rumbeke (Roeselare) reden ruim dertig voertuigen op elkaar in. Volgens de eerste berichten zouden er enkel lichtgewonden zijn. De snelweg is er volledig afgesloten in de richting Brugge. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan om te rijden via de E17 naar Gent en de E40.


Hoewel er op heel wat plaatsen werd gestrooid, liggen de West-Vlaamse wegen er spiegelglad bij. Dat komt omdat het strooizout werd weggespoeld door de regen. Zo belandden op de E40 tussen Middelkerke en de Franse grens heel wat wagens in de berm. Onder meer in Gistel, Middelkerke, Nieuwpoort en Oostduinkerke gebeurden ongevallen. Daardoor staat er file vanaf Middelkerke.

In de andere richting waren er meer kleinere aanrijdingen. In totaal zou het gaan om twintig ongevallen. Bijna overal is een rijstrook versperd. Het meest spectaculaire ongeval gebeurde in Rumbeke. Daar gebeurde op de E403 een kettingbotsing waarbij zeker dertig voertuigen betrokken zijn.

KMI


Het KMI heeft er donderdagochtend voor gewaarschuwd dat het in heel België tijdelijk gevaarlijk glad kan zijn op de weg.

Een storing trekt van west naar oost. In het westen en het centrum van het land verwacht het weerinstituut lokaal aanvriezende regen of sneeuw die later op de dag langzaam zal overgaan in regen.
In het oosten valt de neerslag onder de vorm van sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas kan de sneeuw accumuleren tot 2 à 5 centimeter.

'Regen spoelde zout weg'


Volgens een woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn de strooidiensen de ganse nacht in de weer geweest om preventief te strooien. De regen spoelde het zout weg, waardoor gladde plekken zijn ontstaan.

Maximaal 40 per uur in West-Vlaanderen


Ook het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor aanvriezende sneeuw en regen tijdens de ochtendspits. 'Het verkeer heeft vooral last gehad in Oost- en West-Vlaanderen', meldt Hajo Beeckman van het centrum. De politie vraagt intussen om in West-Vlaanderen de snelheid te beperken tot 40 kilometer per uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten