donderdag 6 december 2012

Winterplan openbaar vervoer in werking


De openbare vervoersmaatschappijen hebben hun winterplan geactiveerd. Dat houdt onder meer in dat treinbestuurders trager zullen rijden. Ook De Lijn en de MIVB nemen maatregelen tegen de sneeuwval.

Nu de temperaturen zakken en de kans op sneeuw toeneemt, treedt het winterplan van de NMBS in actie. Treinbestuurders rijden met aangepaste snelheid en aangepast remgedrag en het treinmateriaal vraagt een specifieke aanpak, zegt de NMBS.

Bij nachtvorst blijven de locomotieven onder spanning om het eerste vertrek van de treinen te garanderen. Vlak voor het eerste vertrek worden de elektrische installaties in de treinen geventileerd om condensatie te voorkomen. Een dertigtal locomotieven werd uitgerust met een stalen sleepstuk om tijdens de eerste ritten het ijs van de bovenleiding te schrapen.

Specifieke winteronderhoudswerken worden doorgevoerd zoals extra nazicht van verwarming, batterijen, koelvloeistof en airconditioning. In de werkplaatsen zijn technici paraat die als bijkomende werkkrachten kunnen ingezet worden om defect materieel te herstellen.

Infrabel schakelt de wisselverwarming in om te vermijden dat sneeuw en ijzel de wissels zouden blokkeren. Vanochtend waren er problemen met 9 wissels op het spoor, onder meer in Berchem, Jette, Hoegaarden en Dendermonde. Twee treinen zijn daardoor niet kunnen vertrekken, op andere lijnen waren er vertragingen.

"De plotse temperatuurschommelingen doen de wissels blokkeren en een technische ploeg moet dan ter plaatse gaan om de problemen op te lossen", zegt Thomas Baeken, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

De spoorwegnetbeheerder mobiliseert ook de sneeuwploegen die 24 uur op 24 paraat zijn om ter plaatse te gaan om de wissels sneeuw- en ijzelvrij te maken. Infrabel maakt ook de perrons en toegangen in de stations en stopplaatsen sneeuw- en ijsvrij.

Extra maatregelen bij De Lijn en de MIVB

Overigens nemen ook De Lijn en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB maatregelen tegen de sneeuwval. De bussen van De Lijn rijden het hele jaar door met banden die bij lagere temperaturen en sneeuw een betere grip garanderen. Om de bovenleidingen en de wissels van de trams sneeuw- en ijsvrij te houden, zullen vannacht lege trams uitrijden, zowel bij De Lijn als de MIVB. Beide vervoersmaatschappijen hebben hier en daar ook verwarmde tramwissels en op enkele kritieke punten zal preventief gestrooid worden.

Brussels Airport raadt reizigers aan om morgen op tijd naar de luchthaven te komen en de vluchtinformatie goed op te volgen. Wie een ticket heeft van Brussels Airlines met vertrek op vrijdag, kan dat gratis laten omboeken naar een andere vertrekdatum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten